MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Galénosz, Hippokratész és Platón tanairól 2.5.9–13 (SVF 3 Diogenész 29, részlet)1345

(1) Babülóniai Diogenész: „A tagolt hangadás forrása ugyanaz, mint a hangadás forrása, és ezért a jelentéssel bíró tagolt hangadás forrása is ugyanez. (2) Az utóbbiként említett nem más, mint a nyelv.1346 (3) Tehát a nyelvnek és a hangadásnak ugyanaz a forrása. (4) De a hangadás forrása nem a fej tájéka, hanem nyilvánvalóan inkább az alsóbb részek; hiszen nyilvánvaló, hogy a hang a légcsövön hatol keresztül. (5) Tehát a nyelvnek a forrása sem a fejben van, hanem lejjebb. (6) Ámde az is igaz, hogy a nyelv forrása a gondolkodásban van; hiszen némelyek a nyelvet így is határozzák meg, ti. hogy az jelentéssel bíró hang, melyet a gondolkodásból bocsátunk ki. (7) Hihető az is, hogy a nyelvet a gondolkodásban meglévő elgondolásokkal megjelölve és mintegy megpecsételve bocsátjuk ki, és hogy időben azonos kiterjedésű mind a gondolkodás működésével, mind pedig a beszéd tevékenységével. (8) Tehát a gondolkodás szintén nem a fejben van, hanem az alsóbb tájékokon, bizonyára leginkább a szívben.”

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave