MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Diogenész Laertiosz 7.101–1031502

(1) A létezők némelyike – mondják [a sztoikusok] – jó, mások rosszak, ismét mások se nem jók, se nem rosszak. (2) Az erények – a bölcs belátás, az igazságosság, a bátorság, a mértékletesség és a hasonlók – jók. (3) Ezek ellentétei – az ostobaság, az igazságtalanság és a többi – rosszak. (4) Mindaz, ami sem hasznunkra, sem kárunkra nincsen, se nem jó, se nem rossz: úgy mint az élet, az egészség, a gyönyör, a szépség, az erő, a gazdagság, a hírnév, az előkelő születés, és ezek ellentétei: a halál, a betegség, a fájdalom, a rútság, a gyengeség, a szegénység, a rossz hírnév, az alacsony származás és az ezekhez hasonlók… Az effélék ugyanis nem jó, hanem közömbös, fajtájukat tekintve pedig „előnyben részesített” dolgok. (5) Mert ahogy a melegnek a melegítés, nem pedig a hűtés a sajátos tulajdonsága, úgy a jónak az, hogy a javunkra, nem pedig hogy kárunkra van. A gazdagság vagy az egészség azonban nincs inkább1503 hasznunkra mint kárunkra. Nem jó tehát sem a gazdagság, sem az egészség. (6) Továbbá azt is mondják, hogy amit jól is meg rosszul is lehet használni, az nem jó. Ám a gazdagságot és az egészséget jól is meg rosszul is lehet használni; a gazdagság és az egészség tehát nem jó.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave