MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Sextus Empiricus, A tudósok ellen 11.64–67 (SVF 1.361)1518

(1) A khioszi Arisztón tagadta, hogy az egészség és a többi ehhez hasonló dolog közömbös, ám előnyben részesített dolog lenne. (2) Mert közömbösnek, ám előnyben részesítettnek nevezni őket azzal volna egyenértékű, mintha jónak ítélnénk, és a jótól voltaképpen csak névben különböztetnénk meg őket. (3) Mert az erény és a hitványság között közbül álló közömbös dolgok között egyáltalán nincs különbség;1519 nem természettől előnyben részesítettek vagy előnytelenek, hanem úgy áll a dolog, hogy az egyes helyzetek szolgáltatta körülmények különbségeinek fényében azok az előnyben részesítettnek mondott dolgok sem bizonyulnak feltétel nélkül előnyben részesítettnek, és az előnytelennek mondottak sem szükségszerűen előnytelenek. (4) Mert ha az egészséges emberek a zsarnokot kényszerülnének szolgálni, ami a vesztüket okozná, míg a betegek mentesülnének a szolgálat alól, és ezáltal megmenekülnének a pusztulástól, akkor ebben a helyzetben a bölcs férfiú inkább választaná a betegséget, mint az egészséget. (5) Így hát az egészség sem feltétel nélkül előnyben részesített, és a betegség sem feltétel nélkül előnytelen. Ahogy a tulajdonnevek írásakor is más és más betűket veszünk előre, a különböző körülményeknek megfelelően…1520 – nem azért, mintha egyes betűknek természettől elsőbbséget adnánk, hanem azért, mert az adott helyzet ezt teszi szükségessé –, úgy az erény és hitványság közé eső dolgok körében sincs egyiknek sem természetes elsőbbsége a többihez képest, hanem csupán olyan elsőbbsége, amely az adott körülményeken alapul.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave