MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Diogenész Laertiosz 7.87–891708

(1) Ezért mondta elsőként Zénón Az ember természetéről írott művében, hogy a végcél: a „természettel egyetértésben élni”, ami nem egyéb, mint az erény szerint élni – hiszen a természet az erény felé vezérel bennünket.1709 Ugyanígy nyilatkozik Kleanthész A gyönyörről című művében, valamint Poszeidóniosz és Hekatón A végcélokról írt könyveikben.1710 (2) Az erény szerinti élet továbbá nem más, mint „a természettől bekövetkező dolgok tapasztalata szerint élni”, mint Khrüszipposz mondja A végcélokról első könyvében: kinek-kinek saját természete ugyanis része az egész természetének.1711 (3) Ezért a végcél az, hogy a természetet, azaz mind a saját természetünket, mind pedig az egész természetét követve éljünk, és ne tegyünk semmi olyasmit, amit tiltani szokott a közös törvény,1712 ami nem egyéb, mint a helyes értelem, mely mindeneket áthat, és azonos Zeusszal, aki a létezők kormányzását irányítja. (4) Pontosan ebben áll a boldog ember erénye, és életének jó folyása: amikor minden cselekedete az egyes ember őrző szelleme1713 és a mindenség kormányzójának akarata közötti összhangnak megfelelően megy végbe… (5) Khrüszipposz úgy érti, hogy a természet, amelyet követve élnünk kell, mind az általános, mind az egyes emberi természetet jelenti. Kleanthész viszont úgy érti, hogy csak az általános természetet kell követnünk, a részleges természetet már nem.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave