MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Epiktétosz, Beszélgetések 1.6.12–221715

(1) Sok olyasmi van, amit csak bennünk találsz meg, amire az értelmes élőlénynek van különös szüksége; de sok olyasmi is, ami közös bennünk az értelem nélküli élőlényekkel. (2) Ők is tudatosan követik1716 vajon, ami történik? Semmi esetre. Mert más dolog valamit használni, és megint más tudatosan követni. Az istennek az ő esetükben arra volt szüksége, hogy használják a benyomásaikat; ám a mi esetünkben arra, hogy tudatosan kövessük a benyomásaink használatát. (3) Ezért a számukra elegendő az evés, ivás, alvás, párzás, és a többi olyan tevékenység, amit bármelyikük végez. Bennünket azonban, akik azt a képességet is megkaptuk, hogy tudatosan kövessük a dolgokat, ezek semmiképpen sem elégítenek ki. Ha nem helyénvalóan, rendszeresen, egyedi természetünknek és alkatunknak megfelelően járunk el tevékenységeinkben, nem érjük el a saját végcélunkat. (4) Amely lényeknek az alkata különbözik egymástól, azoknak a dolga és a végcélja is más és más… (5) Az isten az embert saját maga és munkái szemlélőjévé avatta; s nem csak szemlélőjévé, de értelmezőjévé is. (6) Ezért szégyenletes, ha az ember ott kezdi, és ott is fejezi be, ahol az oktalan állatok. Kezdenie ott kell ugyan, de bevégeznie azon a ponton, amelyet a természet megszabott nekünk. Ez pedig a dolgok tanulmányozása és tudatos követése, és a természettel összhangban álló élet. Ügyeljetek hát arra, nehogy úgy haljatok meg, hogy nem tanulmányoztátok mindezeket!

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave