Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Diogenész Laertiosz 7.116 (SVF 3.431)1777

(1) Azt mondják, hogy a helyes érzelmeknek három fajtája van: öröm, óvatosság és kívánás. (2) Az örömöt a gyönyör ellentétének mondják, s szerintük nem egyéb, mint ésszerű és indokolt1778 megduzzadás [lelkesültség]; az óvatosságot pedig a félelem ellentétének, s szerintük nem egyéb, mint ésszerű és indokolt visszahúzódás. Mert a bölcs egyáltalán nem fog félni; de óvatos lesz. (3) A vágyakozás ellentétének a kívánást mondják, mely szerintük nem egyéb, mint ésszerű és indokolt kinyúlás [vágy]. (4) Ahogy az elsődleges szenvedélyek alá is bizonyos szenvedélyek tartoznak, hasonlóképpen az elsődleges helyes érzelmek alá is tartoznak további helyes érzelmek. A kívánás alá: jó szándék, nagylelkűség, gyöngédség, szeretet. Az óvatosság alá: tisztességérzés, erkölcsi tisztaság. Az öröm alá: gyönyörködés, vidámság, derült kedély.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave