MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Epiktétosz, Beszélgetések 4.12.15–191830

(1) Először is tehát ezeket az elveket kell készenlétben tartanunk; semmit se tegyünk nélkülük! A lelkünket folyamatosan erre a célpontra kell irányítanunk: ne keressünk semmilyen külsődleges, semmilyen számunkra idegen dolgot, hanem csak azt, amit kijelölt ő, akinek ez a hatalmában áll: az erkölcsi szándékunk hatáskörébe tartozó dolgokat,1831 mégpedig teljes erőnkből. A többit pedig úgy fogadjuk, ahogyan éppen adódnak.1832 (2) Ezeken kívül arra kell emlékeznünk, hogy kik vagyunk, mi a megnevezésünk, és viszonyaink igényeinek megfelelően kell megpróbálnunk teljesíteni a hozzánk illő feladatokat: emlékeznünk kell arra, mikor van ideje az éneklésnek, mikor van ideje a játéknak, és kiknek a társaságában. Mi az, ami nem helyénvaló? … Mikor és kin kell gúnyolódni, mikor és kit kell kinevetni, mikor és kivel kell kapcsolatba kerülni? És végül: hogyan őrizheti meg az ember a társas kapcsolatban azt, ami önmagához tartozik?1833 … (3) Akkor hát lehetséges, hogy minden tévedéstől mentesek legyünk? Nem, ez képtelenség; ám az lehetséges, hogy szüntelenül erőfeszítéseket tegyünk, hogy ne kövessünk el hibát. Meg kell elégednünk azzal, hogy ha figyelmünk sohasem lankad, legalább néhány hibát elkerülünk.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave