Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Sextus Empiricus, A pürrhónizmus alapvonalai 3.247–2481852

(1) „Ha egy élő személyből levágnak egy ehető darabot, azt nem kellene elégetnünk, vagy más módon megszabadulnunk tőle, hanem el kellene fogyasztanunk, hogy ily módon a részeinkből egy más rész jöhessen létre.” (2) A hozzánk illő cselekedetekről írott könyveiben pedig kifejezetten azt mondja a szülők eltemetése kapcsán: „Amikor a szülők meghalnak, a legegyszerűbb temetési módot használjuk, mintha csak a test, miként a köröm, a fogak vagy haj semmit nem jelentene a számunkra; és az egyéb hasonló dolgokra sem kell gondot vagy figyelmet fordítanunk. Ezért ha a hús ehető, fel kell használni élelem gyanánt, ahogyan a saját részeinket, például a levágott lábat és hasonlókat is fel kellene használnunk.”

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave