MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Sztobaiosz 2.109,10–110,4 (SVF 3.686, részlet)1878

(1) [A sztoikusok] azt mondják, hogy három előnyben részesíthető életforma van, a királyi, a politikusi és a tudományos. (2) Hasonlóképpen három előnyben részesíthető pénzkereseti mód létezik. Az első, ha az ember a királyságból húz jövedelmet, vagy úgy, hogy ő maga a király, vagy az egyeduralkodó vagyonát élvezi. (3) Másodszor, az állami közösségből, mivel a bölcs az előnyben részesíthető meggondolás alapján részt vesz az állami közösség életében: megházasodik és gyermekeket is nemz, mert mindez összhangban van az értelmes, közösségi és kölcsönös barátságra termett élőlény <természetével>;1879 jövedelmét tehát egyrészt az állami közösségtől nyeri, másrészt barátaitól, akik vezető tisztségeket töltenek be.1880 (4) Ami a szofistaként való ténykedést1881 és az ebből való megélhetést illeti, az iskola tagjai között nézetkülönbség jelentkezett a kifejezés jelentése tekintetében. Egyetértettek benne, hogy az oktatásból éljenek meg, és hogy olykor fizetséget szedjenek a tanulni vágyóktól. Ám nézeteltérés támadt köztük arról, hogy mit is jelent a kifejezés: egyesek szerint a „szofistaként ténykedni” a filozófiai tanok fizetségért való átadását jelenti, mások viszont valami alantast éreztek ki a kifejezésből, amilyen „az érvekkel üzérkedés”.1882

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave