MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Cicero, Akadémikus könyvek 2.321928

(1) De még csak azt sem tudom megállapítani, mi a szándékuk és mit akarnak [ti. az akadémikusok]. Olykor ugyanis, amikor efféle beszéddel fordulunk hozzájuk: „Ha mindaz, amit fejtegettek, igaz, akkor semmi sem lesz nyilvánvaló”, ők így felelnek: „Mi közünk nekünk ehhez? Talán a mi hibánk? A természetet vádold, amely, ahogy Démokritosz mondja, az igazságot a mélybe rejtette.” (2) Mások viszont választékosabb feleletet adnak. Ők még panaszkodnak is, amiért oly színben tüntetjük fel őket, mintha azt állítanák, hogy semmi sem nyilvánvaló. „Óriási különbség, hogy valami nem nyilvánvaló, vagy hogy megragadhatatlan!” – magyarázzák, újfajta megkülönböztetést vezetve be. (3) Vitázzunk most velük, akik megkülönböztetik egymástól e két dolgot, akik pedig mindent éppoly nem nyilvánvalónak tartanak, mint hogy a csillagok páros vagy páratlan számúak-e, azokat mint reménytelen eseteket hagyjuk. Az előbbiek ugyanis azt állítják…, hogy létezik valami, ami meggyőző és hasonló az igazhoz,1929 s ezt mérceként használják mind a gyakorlati életben, mind a kutatásban és a viták során.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave