MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Sextus Empiricus, A tudósok ellen 9.139–1411988

(1) Ha tehát vannak istenek,1989 akkor élőlényeknek kell lenniük. Ám ha élőlények, érzékelnek is: hiszen minden élőlényt amiatt gondolunk élőlénynek, hogy része van az érzékelésben. (2) Ám ha érzékelnek, érzékelik a keserűt és az édeset is: mert nem lehetséges, hogy valamely más érzékszerv révén észlelik az érzékelhető dolgokat, de nem észlelik őket az ízlelés révén. (3) Ennélfogva egyáltalán nem tűnik meggyőzőnek, hogy az istent minden további nélkül meg kellene fosztanunk ettől vagy valamely más érzéktől. Hiszen így az ember, mivel többféle érzékkel rendelkezne, jobb volna az istennél – holott, mint Karneadész megjegyezte, sokkal inkább illő, hogy az istennek azon az öt érzéken kívül, amelyekkel mi rendelkezünk, még továbbiakat is tulajdonítsunk, amelyek segítségével több dolog érzékelésére képes, mint hogy megfosszuk az általunk ismert öt érzéktől. (4) El kell tehát ismernünk, hogy az isten rendelkezik valamiféle ízleléssel, s annak révén észleli az ízeket. Márpedig ha az ízlelés révén észlel, érzékeli a keserűt és az édeset. Ha pedig érzékel keserűt és édeset, akkor bizonyos dolgokban kedvét leli, míg mások taszítják. Ám ha bizonyos dolgok taszítják, ki lesz téve a fájdalomnak és a rossz irányába történő változásnak. Ám ha így van, elpusztulhat.1990 (5) Így hát ha vannak istenek, elpusztulhatnak. Tehát nincsenek istenek.1991

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave