MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Sextus Empiricus, A pürrhónizmus alapvonalai 1.180–1852025

(1) Ainészidémosz nyolc módot mutat be, amelyek alapján cáfolataival – úgy véli – minden tantételként kezelt oksági magyarázatról megmutathatja, hogy hibás. (2) Ezek közül elsőként azt a módot említi, amely szerint az oksági magyarázat egész fajtáját, minthogy ténykedését nem nyilvánvaló dolgok körében folytatja, nem támasztja alá egyértelmű bizonyíték a nyilvánvaló jelenségek részéről. (3) A második mód az, hogy bár a lehetőségek zavarba ejtő bősége miatt gyakran sok különféle módon adhatnánk számot a kutatott tárgy okairól, egyesek mégis egyetlen módon próbálják meg az oksági viszonyokat feltárni. (4) A harmadik, amely szerint a rendezetten történő dolgokat olyan okokkal magyarázzák, amelyek semmiféle rendezettséget nem mutatnak. (5) A negyedik, mely szerint amikor megragadják, hogy a nyilvánvaló dolgok miként történnek, azt gondolják, hogy azt is megragadták, hogy a nem nyilvánvaló dolgok miként történnek – noha az, ami nem nyilvánvaló, talán a nyilvánvaló dolgokhoz hasonlatosan megy végbe, de az is lehetséges, hogy a maga sajátos módján. (6) Az ötödik az, amely szerint az oksági magyarázatok során úgyszólván mindenki a saját alapelemekre vonatkozó feltevéseiből indul ki, és nem valamiféle közös és elfogadott eljárásra támaszkodik. (7) A hatodik az, amely szerint a saját előfeltevéseik alapján felfedezhető kutatási eredményeket elfogadják, az annak ellentmondó, bár ugyanolyan meggyőzőnek tűnő eredményeket viszont elutasítják. (8) A hetedik, hogy olyan oksági magyarázatokat fejtenek ki, amelyek nemcsak a nyilvánvaló tényekkel, hanem saját előfeltevéseikkel is ütköznek. (9) A nyolcadik, hogy gyakorta ugyanolyan bizonytalan az, ami nyilvánvaló ténynek látszik, mint az, amit keresünk, ezért a bizonytalan tényeken alapuló elméleteik végkövetkeztetései éppolyan bizonytalanok. (10) Állítása szerint az sem lehetetlen, hogy egyesek tévedései az oksági magyarázatokban bizonyos kevert módoknak felelnek meg, melyek az imént felsorolt módoktól függenek.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave