MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Epikurosz, Levél Hérodotoszhoz 54–55155

(1) Továbbá, úgy kell tartanunk, hogy az atomok semmilyen megjelenő minőséget nem mutatnak az alak, a súly, a nagyság és mindazon tulajdonságok kivételével, melyek szükségképpen hozzátartoznak az alak természetéhez. (2) Mert minden minőség változik, az atomok viszont egy cseppet sem változnak, ha egyszer az összetételek felbomlása során meg kell maradnia valami szilárdnak és felbonthatatlannak, melynek változásai nem a nemlétezőbe, illetve a nemlétezőből történnek, hanem sok esetben átrendeződések révén, illetve egyes részecskék hozzáadódása, illetve távozása útján. (3) Ezért a nem átrendezhető dolgoknak156 szükségszerűen romolhatatlannak kell lenniük, és nem bírhatnak a változó dolgok természetével, hanem a rájuk jellemző tömegek és alakok megmaradnak (ez szükségszerű is). (4) Mert hiszen a számunkra hozzáférhető testeknek is, melyek elvétel révén rendeződnek át, megmarad az alakja, a minőségei nem maradnak meg a változó dologban, ahogyan a változás hagyja azt, hanem elenyésznek az egész testből.157 (5) Úgyhogy e sajátságok, melyek megmaradnak, elégségesek az összetételek különbségeinek létrehozására, miután szükségszerű, hogy bizonyos tulajdonságok megmaradjanak, és a dolog ne pusztuljon nemlétezővé.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave