MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csekeő Attila (szerk.)

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban


Időskorú tüdőrákos betegek kezelése

Ma világszerte, így hazánkban is emelkedik az idős korban tüdőrák miatt végzett reszekciók száma – napjainkban már nem ritka, hogy 80, sőt 90 év felett is sikeresen végeznek műtétet. Azoknak a betegeknek, akik a korrekt belgyógyászati és onkológiai szelekció után műtétre kerülnek, valószínűleg a tüdőrákja is sikeresen gyógyítható. Nem egyértelmű, de feltételezhető, hogy a lassúbb biológiai folyamatok a tüdőrák terjedését sem siettetik. A minimálisan invazív technikának és a körültekintő szelekciónak, perioperatív kezelésnek köszönhetően kevesebb a szövődmény, kisebb a mortalitás. Ezek a biológiailag jó állapotban lévő betegek még a szükség szerinti adjuváns kezelést is tolerálják, így a késői eredmények is kedvezőek. Sőt ezek a páciensek ha korábban halnak is meg, nem a tüdőrák-propagáció a halál oka. Mindenképpen érdemes tehát alapállásnak tekinteni, hogy a kor önmagában nem kontraindikáció a tüdőreszekció elvégzéséhez. Sebésztechnikailag feltétlenül figyelni kell a szakadékonyabb, szklerotikus erekre, a meszes hörgőporcokra, de a nem eléggé rugalmas mellkasfali izmokra, merevebb mellkasra is. A beteg körültekintő kiválasztása, cardiorespiratoricus állapotának megítélése, illetve a preoperatív rehabilitáció elvégzése, belgyógyászati betegségeinek konszolidálása, beállítása után a figyelmes sebésztechnikai beavatkozás és perioperatív ellátás kedvező eredményt hozhat a tüdőrák reszekcióját követően.

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 182 0

A kötet a mellkassebészet legaktuálisabb kérdéseit tárgyalja, amely elsősorban a gyakorló mellkassebészeknek nyújt útmutatást mindennapos munkájukhoz. Ugyanakkor hasonló intencióval forgathatják a mellkassebészeti feladatot is ellátó traumatológusok, de a mellkassebészet határterületén tevékenykedő sebész kollégák is. Elengedhetetlen mankója a szakvizsgára készülő szakorvosjelölteknek. Hasznos tájékoztatást kaphatnak a mellkas-sebészek szakmai partnerei, elsősorban a pulmonológusok, de a mellkassebészeti közvetlen betegellátásban részt vevő aneszteziológusok és onkológusok is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csekeo-mellkassebeszet-a-hetkoznapi-gyakorlatban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave