Csekeő Attila (szerk.)

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban


Actinomycosis

Ez az ún. sugárgomba-fertőzés valójában nem gombás megbetegedés. A kórokozó egy anaerob baktérium, amely gyakran endogén fertőzés (elhanyagolt fogak, tonsilla) révén okoz gyulladásos infiltrátumot a tüdőben. Nem könnyű a diagnózis, és sokszor csak a szövettani lelet igazolja az actinomycosist. A nem gyógyuló krónikus pneumónia, tuberkulózis és/vagy tumor gyanúja miatt kerül sor reszekcióra. Mindenképpen gyanús, hogy elsősorban a tumor feltételezett diagnózisa intraoperatíve sem igazolódik, viszont a folyamat a környező struktúrákat is infiltrálhatja (nemritkán mellkasfal-reszekció is történik). Ha ilyen körülmények között hajtjuk végre a műtétet, gondoljunk arra, hogy az ép környezetben vezessük a reszekciós vonalat. Itt is érdemes a hörgőt perifériásan is zárni és a csonkot védeni. Általánosságban még ma is a penicillin a betegség szuverén gyógyszere, ezért a fenti gyanú esetében, amíg a szövettan eredménye nem érkezik meg, prevenció céljából is ajánlatos nagy dózisú penicillinnel végezni a kezelést!

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 182 0

A kötet a mellkassebészet legaktuálisabb kérdéseit tárgyalja, amely elsősorban a gyakorló mellkassebészeknek nyújt útmutatást mindennapos munkájukhoz. Ugyanakkor hasonló intencióval forgathatják a mellkassebészeti feladatot is ellátó traumatológusok, de a mellkassebészet határterületén tevékenykedő sebész kollégák is. Elengedhetetlen mankója a szakvizsgára készülő szakorvosjelölteknek. Hasznos tájékoztatást kaphatnak a mellkas-sebészek szakmai partnerei, elsősorban a pulmonológusok, de a mellkassebészeti közvetlen betegellátásban részt vevő aneszteziológusok és onkológusok is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csekeo-mellkassebeszet-a-hetkoznapi-gyakorlatban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave