MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csekeő Attila (szerk.)

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban


A fizioterápia alapelvei

A mellkasi drén és a szívókezelés csak a felesleges pleuralis levegőt/folyadékot távolítja el. A tüdő kellő kitágulása nélkül nem oldódik meg a helyzet, s ez csak úgy lehetséges, ha a beteg mer mélyet lélegezni. Adekvát, és nem szűkmarkú fájdalomcsillapítás (Fentanyl) parancsolóan szükséges. A légutak átjárhatóságát inhalálással, mukolitikumokkal (Mixtura pectoralis, ambroxol, acetil-cisztein), szükség esetén Ventolin spray-vel támogatjuk. A legfontosabb mégis a beteg (fél)ülő helyzete („sitting frog”), amelyben légzési segédizmait is tudja használni, valamint az ösztönző (incentív) spirometria. Az auto-PEEP (positive end-expiratory pressure = pozitív kilégzésvégi nyomás) alapú kesztyűfújás nem megoldás. A tüdő(sérült) beteg ülő beteg: légzési segédizmait ebben a helyzetben tudja a leghatékonyabban működtetni. Rekesze is lejjebb kerül, lelkileg pedig sokkal előnyösebb, ha a plafon helyett széles látótérrel a szobát figyelheti. Jól vezetett gyakori légzőgyakorlatok, tracheobronchialis torna és empatikus, de határozott betegvezetés, megfelelő nővéri segítség (testhelyzet az ágyban, mozgatás) nélkül a legszofisztikáltabb mellűri szívási módszer és taktika sem lesz sikeres.

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 182 0

A kötet a mellkassebészet legaktuálisabb kérdéseit tárgyalja, amely elsősorban a gyakorló mellkassebészeknek nyújt útmutatást mindennapos munkájukhoz. Ugyanakkor hasonló intencióval forgathatják a mellkassebészeti feladatot is ellátó traumatológusok, de a mellkassebészet határterületén tevékenykedő sebész kollégák is. Elengedhetetlen mankója a szakvizsgára készülő szakorvosjelölteknek. Hasznos tájékoztatást kaphatnak a mellkas-sebészek szakmai partnerei, elsősorban a pulmonológusok, de a mellkassebészeti közvetlen betegellátásban részt vevő aneszteziológusok és onkológusok is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csekeo-mellkassebeszet-a-hetkoznapi-gyakorlatban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave