MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csekeő Attila (szerk.)

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban


Minimálisan invazív technika

A Nuss által leírt és alkalmazott technikát osztályunk gyakorlatában a hazánkban kialakított Kálmán-féle T-lemez alkalmazásával kezdtük. A műtétet megelőzően modelláltuk a beteghez a protézist. A műtét során a deformitás legmélyebb pontjának szintjében a középső axillaris vonalban (6. ábra) kb. 4 cm-es ferde metszéseket ejtettünk, és a vezetőnyársat a két bordaközzel lejjebb bejuttatott videotorakoszkóp (7. ábra) ellenőrzése mellett vezettük át a retrosternalis téren, előzetes preparálás nélkül. A tanuló időszakban érdemes mindkét mellüregbe betekinteni a vezetőnyárs mozgásának ellenőrzésére, de a későbbiekben elegendő lehet a nyárs bevezető oldalának vizuális követése. Megjegyzendő: különböző szempontok alapján eltérnek az egyes sebészek nézőpontjai abban a tekintetben, hogy a vezetőnyársat jobbról vagy balról vezetik-e be a mellüregbe. Magam a jobb oldali behatolást részesítem előnyben, mert a deformitások következtében a szív mindig balra helyeződik, így az áttekinthető mellüreg ezen az oldalon nagyon szűkös, míg jobb oldalról jól követhető a műtét minden mozzanata. A vezetőnyárs segítségével fonalat vagy erős szövetszalagot húzunk a csatornába, amelynek vezetése mellett beillesztjük az előre modellált lemezt (8. ábra), és revíziót követően azt fordított állásából a helyére fordítjuk, kiemelve a besüppedt sternumot. A lemezt általában a mellkasfali izomzathoz szokás rögzíteni, ám saját tapasztalat alapján a T talpánál elhelyezett pericostalis öltés biztonságosabban rögzíti a fémet. A mellüregbe elegendő ideiglenesen drént helyezni az optika helyén, amelyet expandált tüdő mellett a műtőasztalon távolítunk el (9. ábra). Az ellenoldali pneumothorax (ptx) is jól drenálódik egy oldalról, és igen ritkán észlelhető sebészi teendőt igénylő légtasak vagy folyadékgyülem kialakulása.

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 182 0

A kötet a mellkassebészet legaktuálisabb kérdéseit tárgyalja, amely elsősorban a gyakorló mellkassebészeknek nyújt útmutatást mindennapos munkájukhoz. Ugyanakkor hasonló intencióval forgathatják a mellkassebészeti feladatot is ellátó traumatológusok, de a mellkassebészet határterületén tevékenykedő sebész kollégák is. Elengedhetetlen mankója a szakvizsgára készülő szakorvosjelölteknek. Hasznos tájékoztatást kaphatnak a mellkas-sebészek szakmai partnerei, elsősorban a pulmonológusok, de a mellkassebészeti közvetlen betegellátásban részt vevő aneszteziológusok és onkológusok is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csekeo-mellkassebeszet-a-hetkoznapi-gyakorlatban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave