MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csekeő Attila (szerk.)

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban


CT-vizsgálatok

A CT (komputertomográfia) transzverzális rétegfelvételi eljárás, amely a sugárabszorpciós értékek térbeli eloszlását mátrixkép formájában rögzíti, és az MSCT (multislice = többszeletes CT) vizsgálatok során izotropikus 2D ábrázolást biztosít a két másik síkban is (coronalis, sagittalis). A CT-vel a hagyományos röntgentechnikával ellentétben az 1 mm-es gócok is kimutathatók. A MSCT-vizsgálat (kontrasztanyagos) részletes információt ad a mellkas egész területéről: a hörgőrendszerről, a parenchymáról, a mediastinumról, a pleuráról, a pericardiumról, a szívről, az erekről, a mellkasfalról, a csontrendszerről, a subcutisról. Perkután tűbiopszia és radiofrekvenciás vagy mikrohullámú tumorablatio jól vezérelhető általa. A virtuális bronchoszkópia (VB) endoszkópos beavatkozások szoftveres navigálására is alkalmas, mely 3D adathalmaz felhasználásával a hörgőrendszer belső felszínéről ad a bronchoszkópiához hasonló intraluminalis képet, amely kiegészül az extraluminalis CT-anatómiával. Indikációi: a tracheától a szegmenthörgőkig a szűkületek kimutatása, terápiás utánkövetése, fejlődési rendellenességek, traumás sérülések (idegen testek) diagnózisa. A trachea és a hörgőrendszer külső felszíne is megjeleníthető szoftver által, ekkor „átlátszó hörgőfa” tárul elénk – ezzel a technikával a trachea és a főhörgők jó- és rosszindulatú stenosisai vizsgálhatók legjobban a sztentek méretezésével kombinálva.

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 182 0

A kötet a mellkassebészet legaktuálisabb kérdéseit tárgyalja, amely elsősorban a gyakorló mellkassebészeknek nyújt útmutatást mindennapos munkájukhoz. Ugyanakkor hasonló intencióval forgathatják a mellkassebészeti feladatot is ellátó traumatológusok, de a mellkassebészet határterületén tevékenykedő sebész kollégák is. Elengedhetetlen mankója a szakvizsgára készülő szakorvosjelölteknek. Hasznos tájékoztatást kaphatnak a mellkas-sebészek szakmai partnerei, elsősorban a pulmonológusok, de a mellkassebészeti közvetlen betegellátásban részt vevő aneszteziológusok és onkológusok is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csekeo-mellkassebeszet-a-hetkoznapi-gyakorlatban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave