Gloviczki Zoltán, Zsinka László

Nevelés és iskola az antik és középkori Európában


A középkori keresztény iskola típusai

A keresztény iskola kezdetei a kései antikvitás idején alakultak ki. A katekumenek képzése mellett léteztek a katekéta-iskolák, ahol magasabb szinten oktatták a keresztény tanítást. Ezekből a teológiai tanulmányok oktatását végző felsőfokú iskola is kifejlődhetett volna, de a késő ókorban erre nem került sor. A vallásos tanulmányok színteréül a kolostorok szolgáltak, amelyekből az ókor végén még nem sok létezett. A pogányság visszaszorulásával a katekumenek képzésének és a katekéta-iskolának a jelentősége is elhalványodott. Ezek az ókeresztény egyházhoz kötődtek, amely a pogány társadalomhoz képest radikális alternatívát mutatott fel, amit az igényes hitoktatáson keresztül juttatott kifejezésre. Az egységes keresztény civilizáció, a hierarchikus egyházkép és a népegyház kialakulása kikezdte a katekumenátus késő ókori formájának létjogosultságát, míg a kulturális színvonal hanyatlása a kivitelezését nehezítette meg.

Nevelés és iskola az antik és középkori Európában

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 250 6

A jelen egyetemi jegyzet arra tesz kísérletet, hogy a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számára teljes áttekintést nyújtó, részleteiben tudományos újszerűségre nem törekvő, de az érintett tudományágak legfrissebb szempontjait és eredményeit közvetítő és összefoglaló, ugyanakkor a hallgatók feltételezhető előképzettségéhez és vélhető céljaihoz is igazodó tankönyvként szolgáljon.

Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy sajátos témaválasztása, az antikvitás és az európai középkor neveléstörténetének feldolgozása korunkban is drámai jelentőségű európai identitásunk kizárólagos gyökereit tárja fel és mutatja be.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gloviczki-zsinka-neveles-es-iskola-az-antik-es-kozepkori-europaban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave