Csekeő Attila (szerk.)

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban


Szubkután emphysema (surgical emphysema).

A tankönyvi lószőrpárna-tapintat látványos, önmagában ártalmatlan jelenség. Oka a pleuraűrből szökni készülő, de a bőr alatt csapdába került levegő felgyülemlése. Ha mellkasdrén mellett jelenik meg, ez az át nem járható cső biztos jele. A teendő a megtöretés megszüntetése vagy csőcsere. Ki kell zárni üreges szerv perforációját (trachea, nyelőcső), amely szintén vezethet szubkután emphysemához (surgical emphysema). Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő (COPD-s) betegekben légmell nélkül is kialakulhat: a teendő a megfigyelés. Tüneti kezelésként, illetve obszervácó céljából (progresszió?) nagy kaliberű szubkután injekciós tűkkel detenzionálhatunk (sündisznómódszer). Kétes esetben segít a CT. A mediastinalis emphysema – akár spontán módon fellépve – viszonylag új keletű jelenség: fiatal betegekre jellemző. Ha kizártuk a perforációt, elegendő a megfigyelés. Megemlítendők a gázképző baktériumok, jelentéktelen sebben is megtelepednek.

Mellkassebészet a hétköznapi gyakorlatban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 182 0

A kötet a mellkassebészet legaktuálisabb kérdéseit tárgyalja, amely elsősorban a gyakorló mellkassebészeknek nyújt útmutatást mindennapos munkájukhoz. Ugyanakkor hasonló intencióval forgathatják a mellkassebészeti feladatot is ellátó traumatológusok, de a mellkassebészet határterületén tevékenykedő sebész kollégák is. Elengedhetetlen mankója a szakvizsgára készülő szakorvosjelölteknek. Hasznos tájékoztatást kaphatnak a mellkas-sebészek szakmai partnerei, elsősorban a pulmonológusok, de a mellkassebészeti közvetlen betegellátásban részt vevő aneszteziológusok és onkológusok is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csekeo-mellkassebeszet-a-hetkoznapi-gyakorlatban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave