Rapos Nóra, Lénárd Sándor (szerk.)

Pedagógusok tanulásának útjai szakmai közösségekben

Iskolai esettanulmányok másodelemzése


Pedagógusok tanulásának útjai szakmai közösségekben

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2024

ISBN: 978 963 664 007 1

DOI: 10.1556/9789636640071

Creative Commons Licenc
Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.

Pedagógusnak lenni, pedagógusként élni lehetőség és kihívás is egyben. Az egyre növekvő és folyton alakuló társadalmi elvárások kényszerét, a mindennapi munkavégzés egyediségét a pedagógusok értik, megélik. Ilyen feltételek közt eredményesen dolgozni csak alkotó, szakértő és autonóm módon lehet, s ehhez nélkülözhetetlen az állandó tanulás.

A pedagógusok tanulásának vizsgálata azonban egyre kevésbé egy szűk szakmacsoport érdeke csupán, az oktatásfejlesztés alapjául is szolgálhat. Magyarországon a pedagógusok tanulásának jelenleg leginkább támogatott útja a formális képzés, míg nemzetközi szinten egyre inkább az informális, nonformális tanulási utak nyernek teret. Ezért a MoTeL (Model of Teacher Learning) kutatásban a pedagógusok szakmai fejlődésének és tanulásának komplex megértését tűztük ki célul. Ebben a kötetben a pedagógusok tanulását szervezeti kontextusban vizsgáló esettanulmányok másodelemzésének eredményeit összegezzük. Írásainkban megérthetővé válik a szakmai fejlődés és tanulás eredménye/eredményessége és az ahhoz vezető tanulási utak kapcsolata, a reziliencia és tanulás összefüggése a Covid–19-világjárvány kontextusában, valamint a vezetés szerepe a tanuló szakmai közösségek működésében, a pedagógusok tanulásának támogatásában. Célunk volt rávilágítani továbbá a neveléstudományi kutatásokban a másodelemzés módszertani lehetőségeire és dilemmáira is.

Kötetünkben tehát a kulcsfogalom a tanulás, a szakmai tanulás. Ugyanakkor mindvégig jelen van egy másik fogalom is, s ez a változás. A kötet változásfogalma egyértelműen tanulásfókuszú, azt üzenve ezzel, hogy a tanulás az egyik kulcsa a változás elindításának, megélésének, menedzselésének. Mind az esettanulmányok, mind a kötetben közreadott másodelemzések annak példái, hogy a megismert pedagógusközösségek képesek voltak tanulni, változni szervezeti és egyéni szinten is. Jobbá és többé váltak kompetenciáik a szakmai közösségekben és az egyes tanárokban is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/rapos-lenard-pedagogusok-tanulasanak-utjai-szakmai-kozossegekben//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero
Kivonat
fullscreenclose
printsave