Vecsenyi János

Kisvállalkozások indítása és működtetése


A környezet

A környezet a vállalkozó és a vállalkozás számára adottság, amelyhez alkalmazkodniuk kell, amit nem tudnak megváltoztatni. A környezet mindig bizonytalan, nehezen kiszámítható. Környezeti tényezőnek számít a társadalmi-kulturális közeg, ami körülveszi a vállalkozást. A magyar társadalomban hosszú évtizedekig nehezen fogadták be a vállalkozókat, különösen a meggazdagodókat. A polgárosodás csak most van újra kialakulóban. A gazdasági környezet az iparágak és vállalkozások együttese, amelyben a nemzetközi cégek és a kormányzati hatások együttesen vannak jelen. Közhely, hogy globális világban élünk, bár a hitelpiaci válság és az ezt követő gazdasági krízis világosan jelezte, egyetlen egy ország, egyetlen egy cég sem tudja kivonni magát a hatása alól. A politikai közeg a magyar társadalomban meglehetősen hektikus. Minden párt a mai világban úgy tünteti fel magát, hogy a kis- és középvállalkozások érdekeit képviseli. Higgyük el nekik, de ne várjunk tőlük sokat. A pártok végül is nem helyettesíthetik a piaci viszonyokat, legfeljebb csak torzíthatják. A mai világban a technológiai környezet – fokozottabban, mint bármikor – komoly kihívást jelent, mert az üzleti elképzelés hamar elavulhat, ha közben változik a technológia akár a vevőknél, akár a termelőknél. Végül, de messze nem legutolsó sorban gondoljunk a természeti és épített környezetünkre, amelyet védenünk és megújítanunk kell, hogy utódainkra is élhető világot hagyjunk.

Kisvállalkozások indítása és működtetése

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 225 4

Az új vállalkozások jelentik egy gazdaság növekedésének alapjait. A már működő mikro-, kis- és középvállalkozások eredményessége és hatékonysága határozza meg egy ország gazdasági teljesítményét.

Vecsenyi János A kisvállalkozások indítása és működtetése című könyve egyaránt szól azoknak, akik új vállalkozásokat akarnak létrehozni és azoknak, akik meglévő vállalkozásukat akarják fejleszteni, még jobbá tenni.

Szól ez a könyv azoknak az egyetemi hallgatóknak is, akik szeretnék megismerni a vállalkozások világát, a vállalkozók gondolkodását és azokat az elveket és módszereket, amelyek jelentős szerepet játszanak új vállalkozások indításában, a meglévők menedzselésében.

A könyvet sok vállalkozás és vállalkozó tanulságos története színesíti és magyarázza.

A szerző, Vecsenyi János, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanáraként a 90-es évek elejétől tanulmányozza és tanítja a vállalkozási ismereteket. E témakörben az első könyve 1990-ben jelent meg Vállalkozási szervezetek és stratégiák címmel. Ezt követte a Vállalkozás az ötlettől az újrakezdésig című könyve 2002-ben, majd 2009-ben a több kiadást is megért jelenlegi könyve A kisvállalkozások indítása és működtetése, amely mostantól digitális változatban is elérhető.

Hivatkozás: https://mersz.hu/vecsenyi-kisvallalkozasok-inditasa-es-mukodtetese//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave