MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Pál József (szerk.)

Világirodalom


Önéletírások

Az önéletírás, a napló megjelenése nyilvánvaló összefüggésben áll az „új érzékenységgel”, Rousseau Vallomásainak fogadtatásával, az olykor hipertrófiás éntudat meggyökerezésével. A korszak írói önéletírásai közül kiemelkedik Chateaubriandtól a Mémoires d’outre-tombe, amelyből egy válogatás most már magyar fordításban is olvasható (Síron túli emlékiratok, 1999). Keletkezésének hosszú és bonyolult története (1803–1841) magán viseli a pályafutás fordulatainak minden nyomát. Eredetileg nem személyes vallomásnak indult, kizárólag a politikáról és Chateaubriand utazásairól szólt volna. A Síron túli emlékiratok a múltidézés, az őszinteség és a szerepjátszás erőterében keletkezett, írója benne a saját emlékművét állította föl nem éppen előnytelen megvilágításban, közvetlenül a Napóleoné mellett. Miközben látjuk őt forgolódni, méghozzá jelentős személyiségek társaságában, a világban, a világ mintha körülötte kezdene el forogni. Ott a legjobb, ahol megfeledkezik a Szerepről és önmagát adja. Proust is olvasója volt, őt azonban nem az emlékmű érdekelte az Emlékiratokban, hanem az ilyen részletek: „Elmélkedéseimből egy nyírfa hegyén kuporgó rigó csicsergése riasztott föl. Ebben a pillanatban a varázslatos hang újra felidézte előttem az apai házat; elfelejtettem a katasztrófákat, melyeknek nemrégiben tanúja voltam, és hirtelen visszakerültem a múltba, ismét magam előtt láttam a tájat, ahol annyiszor hallottam a rigó füttyét” stb.

Világirodalom

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2015

Nyomtatott megjelenés éve: 2005

ISBN: 978 963 058 596 5

A kötet csaknem ötven nemzet irodalmának összehasonlítására vállalkozik, mindezt egységes folyamban, közérthető fogalmazással, mégis újszerű megközelítésekkel. Az antikvitástól egészen a kortárs-posztmodernig követi az írásokat. A fő fejezeteken belül a különböző nyelvű irodalmak önálló egységet alkotnak, ennek tiszteletben tartásával tárulkozik fel a világirodalom egysége és harmóniája. A könyv eredetisége és egyedülálló értéke abban áll, hogy a kis terjedelem ellenére számos, szakterületét kiválóan ismerő specialista jól összehangolt együttműködésével jött létre. A szerzők - közöttük akadémikusok és nagy egyetemeink irodalomprofesszorai - újszerű módon, változatos megközelítésben tárják az olvasó elé a világirodalom történeti folyamatát, azon belül pedig elsősorban a műalkotásokat. A kötet nemcsak a középiskolai tanulmányok lezárásához, hanem a felsőfokú képzés első éveiben is megkerülhetetlen mű. A Világirodalom népszerűségét mutatja, hogy már a második kiadása is megjelent.

Hivatkozás: https://mersz.hu/pal-vilagirodalom//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave