MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Blahó András, Prandler Árpád (szerk.)

Nemzetközi szervezetek és intézmények


A Szövetség alapvető elvei és feladatai a Washingtoni Szerződés szerint

Az 5. cikk a NATO legfontosabb eleme. Ez teszi lehetővé, hogy támadás esetén a tagországok egymás segítségére siessenek. A Szerződés aláírásakor ez a kötelezettségvállalás nem volt automatikus. Ennek oka az volt, hogy az Egyesült Államok kormánya nem csatlakozhat olyan nemzetközi szerződéshez, és nem vállalhat olyan nemzetközi kötelezettséget, amely a Kongresszus beleegyezése nélkül amerikai katonai erő alkalmazására kényszeríthetné. A hidegháború idején ez a cikk egészen más értelmezést nyert. Mind a NATO tagállamai, mind potenciális ellenségei úgy értelmezték, hogy valamely tagállamot ért támadás esetén a NATO egésze a megtámadott állam segítségére siet, és a segítségnyújtásnak bizonyosan katonai erő alkalmazása lesz a formája. Ez akkor sem volt igaz, de ez volt az általános feltételezés – ami az elrettentés („deterrence”) sikeréhez elengedhetetlen volt. Ma már ez a feltételezés ismét nem igaz: az 5. cikket újra úgy értelmezik, ahogy a Szerződés tartalmazza: a segítségnyújtás nem automatikus, és nem feltétlenül katonai erő alkalmazásával történik.

Nemzetközi szervezetek és intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 05 9782 1

DOI: 10.1556/9789630597821

A könyv negyedik kiadásának az a célja, hogy globalizált világunk főszereplőinek, a nemzetközi szervezeteknek hű tükörképét adja. Szándékunk az volt, hogy e kötet nemcsak tankönyv, hanem kézikönyv is legyen. Ezért a szerzők átfogó módon, megfelelően dokumentálva, de a gyakorlati szempontokat is figyelembe véve mutatják be a nemzetközi szervezetek egyre növekvő szerepét a nemzetközi kapcsolatok rendszerében. Különös figyelmet szentelnek az Egyesült Nemzetek Szervezetének, az ENSZ szakosított intézményeinek, az Európai Uniónak, de részletes elemzést adnak más regionális, illetve fórum jellegű nemzetközi intézményekről is. Az elemzések figyelembe vették a nemzetközi politikában történt lényeges eseményeket is.

A világra való kitekintés mellett a közvetlen és közvetett, valamint sajátos nemzeti érdekeinkre való tekintettel, a könyv részletesen foglalkozik a hazánk szempontjából kiemelkedően fontos nemzetközi szervezetekkel: a már említett ENSZ és Európai Unió mellett az Észak-atlanti Szövetség Szervezetével, az Európa Tanáccsal, az EBESZ-szel, de a szűkebb földrajzi régiónkban kialakult együttműködési fórumokkal is. Reméljük, hogy a könyv kedvező fogadtatásra talál a „címzettek”, így az egyetemi és főiskolai hallgatók, az egyetemi oktatók, a nemzetközi kapcsolatokban és a külgazdaságban tevékenykedő szakemberek, diplomaták, valamint a média képviselői körében is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/blaho-prandler-nemzetkozi-szervezetek-es-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave