MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tóth József (szerk.)

Világföldrajz


A firnesedés folyamata

Ahol télen jelentős mennyiségű hó hull, a kevesebb napsugárzásban részesülő északias, keleties kitettségű lejtők szélárnyékos mélyedéseiben nagy vastagságban halmozódhat fel a hó. A lehullott hó egy része nem olvad el a nyár folyamán, s a megmaradó hótömeg fizikai tulajdonságai alapvetően megváltoznak. A folyamat, melynek során az aprókristályos, friss porhó szemcsés csonthóvá (firn), majd tömörebb gleccserjéggé alakul át, a firnesedés. A firnesedés több részfolyamatból áll, mint a tömörödés, a regeláció (napszakos újrafagyás), a szublimáció, az átkristályosodás. A 90%-ban levegővel kitöltött pórusokból álló friss hó a lehullás pillanatától kezdve a saját súlya alatt tömörödik, a pelyhek közül egyre több levegő szorul ki (10.1. ábra). A hókristályok azért préselődnek közelebb egymás-hoz, mert hő hatására először a kiálló kristálycsúcsok olvadnak vagy párolognak el (szublimálódnak). A visszafagyó víz már sokkal tömörebb jégként kristályoso-dik ki megint, és tölti ki a firnesedő hó pórusait, csökkenti hézagtérfogatát.

Világföldrajz

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

Nyomtatott megjelenés éve: 2010

ISBN: 978 963 059 839 2

A földrajz jóval több a hegyek-völgyek-folyók puszta ismertetésénél; ez a komplex tudomány azt is bemutatja, kik laknak e területeken, hogyan és miből élnek, s létük milyen gazdasági-kulturális hatással van azokra, akik a világ más részein élik mindennapjaikat. A Világföldrajz teljes, átfogó képet ad bolygónkról, s a földrajz legfontosabb tudományágainak révén (geográfia, népességföldrajz, etnikai, gazdasági és vallásföldrajz stb.) érthetően, mégis tudományos igénnyel mutatja be az olvasónak, milyen logikusan működő egység is a minket körülvevő világ.

A könyv mintegy harminc magyar földrajztudós tanulmányait tartalmazza, akik valamennyien a szakma nemzetközileg is elismert képviselői. Az Akadémiai kézikönyvek sorozatban megjelent kötet ezért értékes, könnyen feldolgozható és mindenre kiterjedő információforrás a gimnáziumtól a diplomáig - sőt még azon is túl bárki számára, akit érdekel a földrajztudomány. Sorozatunkban hamarosan újra várható egy földrajzi vonatkozású mű, hiszen jövőre jelenik meg a Kárpát-medence földrajza.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-vilagfoldrajz//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave